26/09/2018

Harakan saaressa kävimme

Harakan saari 250918 / 6.B- luokka  
 
Tiistaiaamuna tulimme kouluun jo klo 7.20, koska lähdimme Harakan saareen retkelle. 
Heti kouluun päästyämme menimme hakemaan eväitä. Eväisiin kuului leipä, jogurtti, mehua ja omena, sai myös ottaa omia eväitä. Nam! Mutta ei mässyä! 

Harakan saareen menimme julkisella liikenteellä: juna, ratikka ja vesibussi. Klo 7:45 lähdimme kohti junaa. Ulkona oli todella kylmä, mutta aurinko paistoi.  

Junailimme Helsingin keskustaan. Kävelimme Rautatieaseman läpi kohti raitiovaunua. Raitiovaunulla ajoimme Ullanlinnaan ja siitä kävelimme Kaivopuistoon vesibussin laiturille. 

Venematka Harakan saareen kesti kaksi minuuttia. Matka koululta Harakkaan kesti melkein puolitoista tuntia. 

Harakan saaressa tutustuimme ensiksi ohjaajiimme Pekkaan ja Marianneen ja sitten Harakan saaren karttaan sekä alueen historiaan hyvin lyhyesti. Muuten, Harakan saaressa asuu yksi perhe ja siellä on kahdeksan taloa. Osa on vanhoja armeijan rakennuksia ja vallituksia. 

Ensimmäisessä tehtävässä menimme tutkimaan akvaariotalon akvaarioita. Niissä oli neljä erilaista vesielinympäristöä. Yhdessä oli asukkeja Longinojasta. Kun akvaariot oli tutkittu, menimme luontotalolle jakamaan luokka kahteen ryhmään. Vähän oli neuvoteltava, sillai kevyesti, mutta ryhmät syntyivät. 

Linturyhmässä etsittiin merkkejä linnuista, niiden elämästä ja toiminnasta saarella. Bongasimme lintuja: mm. kalalokki, västäräkki, merimetso, peukaloinen, sinisorsa ja viherpeippo. 

Meriryhmässä otettiin ensiksi merestä haaveilla näytteitä ämpäriin ja sen jälkeen niitä tutkittiin mikroskoopeilla. Näytteistä tunnistettiin kasvi- ja eläinplanktonia: mm. leväkatka, malluainen, hankajalkaisia, vesikirppu ja sinileviä sekä runsaasti erilaisia pienen pieniä surviaisen sääsken toukkia. 

Evästaukoa vietimme luontotalossa. Kyllä oli kiva olla lämpimässä. Evästauko kesti puolisen tuntia.. Tauon aikana vertailimme eväitä ja totesimme kaiken olevan hyvää. Ja mässyäkin saimme. Päivänsankari jakoi namia, kun olimme ensin laulaneet kolmella kielellä onnittelut. 

Eväiden jälkeen linturyhmä jatkoi lintujen raatojen, sulkien ja luiden etsimistä. Meriryhmä alkoi tutkia planktonia ja mereneläviä.  
 
Linturyhmä löysi merilokin pääkallon ja lintujen luita. Meriryhmä havaitsi meressä edelleen olevaa myrkyllistä sinilevää ja meressä eläviä hyönteisiä. Mikroskoopeilla sai tutkia kaikkea löytämäänsä ja toistenkin. 

Ennen kotiinlähtöä kerroimme, mitä olimme päivän aikana tehneet, löytäneet, tutkineet ja ihmetelleet. 
Lopuksi kiitimme ohjaajia, Pekkaa ja Mariannea, hihkaisimme heille heipat ja lähdimme Simo-open johdolla kohti koulua. 
 
Retken aikana tehtyjä erityisiä havaintoja: 
  • Raitiovaunuun jonottaminen on aikuisille vaikeaa: meidät ohitettiin jonossa, emme mahtuneet ensimmäisen ratikan kyytiin 
  • Tällilevä on liukasta, varsin laakealla kalliolla. Siksi sitä kutsutaan morjensleväksi. 
  • Kumisaappaat eivät vuoda, kun saapas on täynnä merivettä, sukat kyllä kastuvat. 
  • Koko kesän kalliolla hautunut lokinmunan sisus haisee todella pahalle.
  • Itämeressä elää 80 sinilevää, joista se spiraalin muotoinen sykkyrä on myrkyllinen. 

  • Harakan retki oli erinomaisen antoisa, kiva, mukava   ou jee!
  • Vesipippuri on faffaa, suuta poltti viisi minuuttia.

 
 
Terveisin 
Viljami, Pertti ja muut 6.B:läiset sekä Simo-ope 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.