09/10/2019

Meidän luokkamme tutkii lieroja

Meidän luokkamme oppilaan isä tutkija Tero Satomaa aloitti sillä, että hän kertoi meille lieroista eli madoista. Hän esitteli itsensä ja kertoi omasta työstään tutkijana. Sen jälkeen hän esitteli tekemänsä Power Point-esityksenEnsiksi hän kertoi meille matojen elämästä, kuten esimerkiksi miten madot lisääntyvät.  



Hän laittoi samalla kiertämään muovipurkin, jossa oli matoja ja kompostia. Saimme luokkaan oman lierokompostin. Meillä on ollut kiinnostava tutkimuskysymys: syökö mato oman painonsa ravintoa vuorokaudessa? 

Meidät oli jaettu ryhmiin, joissa aloimme tekemään sinappilientä, johon tuli sinappijauhoa ja vettä. Tämän sinappiveden tarkoitus oli saada houkuteltua lierot maanpinnalle, koska vesi kirvelisi niiden ihon pinnalla. 






Seoksen tehtyämme menimme Longinojan lähimetsään houkuttelemaan lieroja. Ensiksi piti etsiä hyvä paikka sinappiveden kaatoon. Päätimme ryhmässä hyvän paikanToiseksi piti ottaa pois kuivuneet lehdet ja kasvit maasta, jotta multa tulisi näkyville.  


Kolmanneksi vaiheeksi, oli aika kaataa sinappiliuos. Kun vesi kaadettiin niin maa imisi sen ja neste menisi matojen koloon, sitten se osuisi matoon ja matoa alkaisi kirvelemään hengenvaarattomasti ja mato nousisi maan pinnalle. Kun olimme kaataneet liuoksen, piti odottaa, että madot tulisivat esiin.  




Aloimme kaataa nestettä varovaisesti. Hetkeen ei tapahtunut mitään, sitten huomasimme, että esiin tuli yksi pieni mato. Lierot tulivat maanpinnalle ja poimimme ne ämpärin kanteen. Me löysimme kolme pientä lapsi- tai vauvamatoa, mutta näimme myös yhden ison madon mutta se ehti takaisin piiloon koloonsa. 





Lierot piti laskea ja sen jälkeen viedä ne takaisin luontoon. 




Lopuksi menimme takaisin kouluun ja annoimme Terolle loppuaplodit ja kiitokset.  
Opin että jos madolla on satula niin se ei ole lapsi- tai vauvamato, vaan aikuinen.   

Meidän vastauksemme tutkimuskysymykseen on: mato ei syö oman painonsa verran, vaan paljon,paljon vähemmän 

 Opin tästä retkestä hyvin paljon esim. sen, että aikuisen lieron tunnistaa satulasta. Oli kiva saada Teron kertomaan ja opettamaan lieroista. (: 
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.