torstai 12. marraskuuta 2020

Terveisiä Helsingin kirjamessuilta

Iloiset kirjamessuterveiset!

Helsingin kirjamessut ovat yksi vuosittainen mahdollisuus juhlistaa lukutaitoa sekä tunnistaa lukemisen tuottamaa iloa ja hyötyä. 3B-luokka piipahti tämän vuoden etänä järjestetyillä Helsingin kirjamessuilla kuuntelemassa erilaisia puheenvuoroja ja samalla harjoittelimme myös sitä, miten erilaisia asiantuntijoita kuuntelemalla voi oppia erilaisia taitoja ja kartuttaa omia tietoja. Kuuntelutaidotkin ovat siis varsin hyödyllisiä oppimisen kannalta. Yksi oivalluksen paikka oli myös huomata se, miten monenlaisista erilaisista asioista kirjamessut tarjoavatkaan tietoja ja vinkkejä.

Messuvierailujemme aikana opimme esimerkiksi näistä asioista:

1. Kollaasitekniikka on yksi kirjojen kuvitustekniikka

Kirjojen kuvitusta ei aina tehdä piirtämällä, sillä muitakin tapoja löytyy. Esimerkiksi kollaastitekniikalla voi kuvittaa tarinoita ja satuja. Kuuntelimme kuvittaja Anne Vaskon vinkkejä tästä kuvitustavasta ja lähdimme kokeilemaan, miten paperipalasilla ja liimalla voidaan tuoda tarinoiden henkilöitä esiin. Kollaasitekniikka paljastui hauskaksi kuvitustavaksi ja nyt luokasta löytyy useita kirjoittamiemme satujen ja tarinoiden kollaasitekniikalla tehtyjä hahmoja.2. Miten uutiset syntyvät

Uutiset ovat lyhyttä, mutta tärkeää luettavaa. Katsoimme Lasten uutisten tuottajan Fanny Frömanin puheenvuoron siitä, miten uutiset syntyvät ja mitä toimittajan työhön kuuluu. Samalla saimme ajattelun aineksia siitä, ovatko kaikki uutiset aina totta ja miten oikeita uutisia voi tunnistaa. Kuunnellessamme harjoittelimme myös muistiinpanojen tekemistä ja harjoittelimme näin jäsentämään kuulemiamme tietoja. 

Tämän puheenvuoron jälkeen tutustuimme luokassa paperiseen Lasten uutiset -lehteen ja saimme huomata, että Fannya kannatti kuunnella, sillä saimme huomata, että ymmärsimme nyt paljon enemmän siitä, miten lehti oli syntynyt. Yksi hauska sana jäi myös monen meistä mieleen - tiedätkö, mitä tarkoittaa sana ingressi? :)
3. Tarinat opettavat oivaltamaan tärkeitä taitoja

Kuuntelimme messutarjonnasta myös Tove Janssonin kirjoittaman Näkymätön lapsi - kertomuksen. Saimme jälleen kerran huomata, että tarinoita kuuntelemalla voi oppia myös tärkeitä taitoja. 

Tämä tarina muistutti meille mieliin esimerkiksi sen, miten tärkeää on, että huomioimme ja huomaamme toisemme ja käyttäydymme kaikkia kohtaan ystävällisesti. Yritetään muistaa tämä joka päivä!


Kirjamessujen jälkeen on ilo todeta, että kirjat ja muu lukeminen ovat kyllä yksi suuren suuri  aarrearkku, josta on löydettävissä oppia moneen asiaan. Kirjat tarjoavat myös mukavan harrastuksen ja  mahdollisuuden uppoutua mielikuvituksen rikkaaseen maailmaan. 

Monipuolinen lukeminen kannattaa, mukavia lukuhetkiä! 📙📚📰😃

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.