tiistai 30. huhtikuuta 2013

Hietakummun 6.luokkalaiset Yrityskylässä

Yrityskylä-oppimisympäristö Helsingissä 2012–2013

YRITYSKYLÄ HELSINKI
Yrityskylä on 6.–luokkalaisille suunnattu talous- ja työelämätaitojen oppimisympäristö. Noin 500-neliöisessä Yrityskylässä on 15 eri yrityksen ja julkisen palvelun toimitilat. Oppilas toimii päivän ajan yhdessä ammatissa, oppien käytännössä yhteiskunnan ja talouden perusteita.
Syyskuussa 2012 avataan Helsingin oma kolmivuotinen Yrityskylä Tekniikan museossa (Viikintie 1). Kaikki Helsingin alueen peruskoulun kuudesluokkalaiset pääsevät harjoittamaan talous- ja työelämätaitojaan Yrityskylässä tulevan lukuvuoden aikana.
Oppilaiden Yrityskylä-päivä koostuu käsikirjoitettujen tehtävien tekemisestä. Työstään oppilaat saavat palkkaa ja vapaa-ajalla he toimivat kuluttajan ja kansalaisen roolissa omassa yhteiskunnassaan. Yrityskylässä työskentelee kerrallaan 64 lasta.

Hietakummun ala-asteelta Yrityskylässä ovat käyneet jo kahden luokan oppilaat. Tässä heidän kertomuksiaan päivästä:


Ennen yrityskylään menoa meille annettiin yritykset ja ammatit. Kaikki meni omalle ammatilleen ja tutorit auttoi niitä. Tutorit neuvoivat kaikkia esim. miten annetaan lainaa ja jne. Nordeassa oli pankinjohtaja, talouspäällikkö ja toimihenkilö. Pankinjohtaja oli vastuussa kaikesta. Kun työskenneltiin tunti tai puolituntia, pidettiin kokous. Kaikki ammatit pitivät kokouksen ja puhuivat, miten pitäisi työskennellä ja miten kohdellaan asiakkaita. Kun kokous oli pidetty, kaikki meni työskentelemään. Nordeassa oli paljon töitä. Piti antaa lainaa ja antaa pankkikortteja. Sitten oli kokous kaikkien ammattien kesken. Toimitusjohtajien piti puhua esim. minkälainen hänen ammattinsa on ja miten he työskentelevät. Kun kokous loppui, kaikki meni omiin yrityksiin. Ensimmäinen vapaa-aika oli talouspäälliköillä. Vapaa-aika kesti noin puoli tuntia, mutta piti ensin ottaa pankkikortti tai ei pystyisi ostamaan mitään. Sai mennä Alepaan, kampaamoon, sai syödä eväitä. Jos ei ollut mitään tekemistä, niin sai kierrellä muilla yrityksillä. Sitten vapaa-aika oli pankinjohtajalla ja sitten toimihenkilöillä. Sitten kaikki työskenteli omilla yrityksillä. Nordealla oli paljon töitä, he hoitivat paperitöitä ja pankkikortteja. Sitten oli toinen vapaa-aika. Yrityskylä loppui noin kello 14.00. Kun oli aika lopettaa, kaikki meni kuuntelemaan tutoreita, mitä ne sanoivat. Nordealle annettiin palkinto parhaasta asiakaspalvelusta. Sitten kaikki menivät omille kouluilleen.                                                                                                                                                Selin, 6D

 Olin yrityksessä ISS. Saatiin työpaidat ja läppärit, että voitiin tehdä töitä. Päivä alkoi tosi hyvin ja tosi nopeasti. ISS:ssä oli minä Allu, Fahad ja Amir. Minä itse olin palvelupäällikkö. Se työ oli hauskaa. Mulla oli paljon hommia ja kaksi taukoa. Minä sain joka tauolla palkkaa 11€ eli 22€ päivässä. Ostin T-paidan ja kävin Alepalla. Olin tauolla kahvilassa. Ostin kahvin ja patukan. Sitten menin ISS:lle takaisin ja jaoin jokaiselle yritykselle pahvilaatikon. Sitten minun pöydälle tuli kasa papereita ja minä maksoin ne. Sitten soitin Fahadille ja sitten menin Fahadin kanssa ettii extratyötä. Tehtiin extratyöt, Fahad jatkoi niitä, mutta minä kävin Alepassa ostamassa Jenkki-purukumit. Jossain vaiheessa menin hakemaan Nordealta pankkikortin. Mutta ei yrityskylä kestänyt kauan, sitten lähdettiin koulua päin. Oli tosi kivaa.
                                                                                                                                                            Alexander, 6D

Olimme yrityskylässä 24.4.2013. Siellä me teimme töitä, maksoimme laskuja ja kävimme Alepassa. Saimme myös omat yrityskylä luottakortit Nordeasta. Yrityskylässä oli myös paljon yrityksiä esim. Martela, Helsingin uutiset, ISS, Sonera, UPM, Nordea, Posti, Alepa ja Metsäkeskus.
                                                                                                                                  Mitro, 6C
                         

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.