28/09/2021

 

Neljänsien luokkien vedentutkimus 24.9.2021 

 

Hietakummun neljännet luokat saivat perjantaina 24.9 Ympäristökoulu Polun opetusta. Luokat kävivät vuoron perään tutkimassa Longinojan vettä Marjo Myllyniemen opastuksella.  

Tutkiminen tapahtui erilaisissa tutkimuspisteissä, joissa oppilaat kävivät pienissä ryhmissä. Opiskelun tueksi oli tehty lomake, jossa keskityttiin erilaisiin asioihin, minkä avulla veden kuntoa pystyttiin arvioimaan. Lopuksi vastaukset käytiin yhdessä läpi ja niiden avulla muodostettiin arvosana Longinojan vedelle.  

Ensimmäiseksi oppilaat havainnoivat aluetta ja tekivät taustatietokyselyn. Vastauksia tarkastellessa paljastui, että Longinoja on nimestään huolimatta nykyään ojan sijaan puro. Oppilaat olivat tyytyväisiä huomatessaan, että alue oli roskaton eikä puron rannat näyttäneet erityisen huonokuntoisilta. Sää olisi saanut olla suotuisampi. Ilma oli viileä mittarin näyttäessä vain kahdeksaa astetta. Vesikin oli asteen lämpimämpää. Onneksemme pahimmalta vesisateelta kuitenkin vältyttiin.  

Oppilaat olivat kiinnostuneita tutkimuksissa, jossa tutkittiin veden vaahtoamista. Tämä toteutettiin niin, että kahta eri purkissa ollutta vesinäytettä ravistettiin ja verrattiin toisiinsa. Toisessa purkissa oli luonnonvettä ja toisessa vesijohtovettä. Oppilaat totesivat luonnonveden vaahtoavan, toisin kuin vesijohtoveden. Saimme myöhemmin kuulla, että tämän johtuu siitä, että vesijohtovedestä vaahtoamisen aiheuttavat aineet on poistettu puhdistuksen yhteydessä.  

Veden sameutta tutkittiin katsomalla sen läpi ohuessa putkilossa. Mitä suuremman vesimäärän läpi pystyi näkemään paperissa olleen rastin, sitä kirkkaampaa vesi olisi. Useat oppilaat arvioivat veden sameaksi, mutta pystyivät silti näkemään yli 30cm:n vesimäärän lävitse.  

Muilla tutkimuspisteillä tarkasteltiin vielä veden hajua ja pH-arvoa. Molemmat saivat oppilailta tuloksia, joiden perusteella voidaan sanoa, että Longinojan vesi on oikein hyvässä kunnossa. Monet oppilaat antoivatkin vedelle arvosanaksi kiitettävän.  

Vedentutkimus oli kokonaisuudessa oikein mukavaa vaihtelua ympäristöopin tunteihin. On mukava päästä tutkimaan asioita luonnossa ja huolella tehtyjen materiaalien parissa. Hietakummun ala-aste suosittelee Ympäristökoulu Polun vierailuja ja kiittää mukavasta päivästä! 


 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.