torstai 7. huhtikuuta 2016

5B historian retkillä

Gladiaattorinäyttely oli Espoon kaupunginmuseossa. Ensin meille näytettiin Rooman rajat, kun se rakennettiin ja kun se oli suurimmillaan. Sitten näimme Roomasta kuljetuksella tulleita aitoja gladiaattorivarusteita. Saimme kokeilla gladiaattorikypärää. Saimme koskea kiviä, jotka olivat olleet Roomalaisissa rakennuksissa. Sen jälkeen näimme filmin, missä näytettiin gladiaattoreiden taisteluharjoituksia. Näimme myös ihan uusia gladiaattorivarusteita. Sen jälkeen katsoimme näyteltyjä gladiaattorimatseja. Saimme hiplata vanhan aikaisia gladiaattorifanituotteita. Meille kerrottiin, että yleisö sai usein päättää jos hävinnyt jää henkiin että kuoleeko vai pelastuuko hän. Sitten me menimme katsomaan filmin, jossa oli kaksi gladiaattoria, jotka taistelivat ja me saimme päättää kuoleeko hävinnyt vai pelastuuko hän. Ja me kävimme myös lelumuseossa.
5b-luokan oppilaat menivät historianopettajan kanssa kansallismuseoon. Sinne mentiin junalla ja kävellen. Kansallismuseon katossa oli hienoja Kalevala-aiheisia maalauksia. Kävimme Siilin perheen savupirtissä. Siellä asui yli 10 ihmistä. Savupirtissä ei ollut lämmitystä, vaan se lämmitettiin savun avulla, koska 1800-luvulla maaseudulle ei saatu sähköä. Ihmiset nukkuivat pirtin penkeillä tai lattialla ja vauva nukkui pehmustetussa puukopassa. Savupirtissä oli suuri uuni, jota käytettiin ruuan valmistamiseen ja pirtin lämmittämiseen.
Kävimme myös vintillä. Siellä oli paljon tehtävää ja nähtävää. Vintillä sai ratsastaa tekohevosella, jauhaa jauhoja, rakentaa hirsimökkiä, työskennellä " tehtaalla", rakentaa tiilitaloa, laitaa ruokaa vanhanajan keittiössä, syödä leikisti puupöydän ääressä, käydä entisajan sekatavarakaupassa, jossa oli vanha kassakone, käyttää kirjoituskonetta ja käydä entisajan koulua. Vintillä aika kului todella nopeasti ja hauskasti. Todella kiva paikka tuo kansallismuseo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.