perjantai 5. huhtikuuta 2019

Hietakummun kasvatusopas

4B -luokka kirjoitti ja kuvitti kasvatusoppaan kaikkiin koteihin. Täältä löydät apua monenmoisiin lastenkasvatustilanteisiin.

Neuvoja toisten lasten kanssa toimimiseen 

Lapselle pitää kertoa, että hänen täytyy olla kiltti. Lasten pitäisi käyttäytyä hyvin. Opetettaisiin lapsille sitä, että ketään ei kiusata ja pitää kiittää toisia, kun he auttavat ja näyttävät esimerkkiä. 
Kohtele muita samalla tavalla kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Älä hauku ketään. Älä naura, jos toinen epäonnistuu. Jos joku on yksin, pyydä hänet mukaan. 

Lapsesi tulee kohdella muita lapsia ystävällisesti, puolustaa pienempiäsi, auttaa toisia ja opettaa toisia oppimaan uusia taitoja. Muita lapsia ei saa arvostella, eikä kiusata esimerkiksi ulkonäön, pukeutumisen tai jonkun muun ominaisuuden takia.  
Jos huomaat uuden lapsen pihalla tai jossain muualla, mene juttelemaan hänelle ja pyydä mukaan peleihin tai leikkeihin. Tällä tavoin autat häntä saamaan uusia kavereita ja kotiutumaan uuteen asuinpaikkaansa. Käyttäytymällä tällä tavoin sinulla on kiva olla ja muut pitävät sinusta. 
Toisia lapsia ei saa satuttaa eikä lyödä. Toisten kanssa ollessa pitää kunnioittaa toisia. Toisten omaisuutta ei saa viedä eikä rikkoa. Lapsia ei saa haukkua netissä eikä muutenkaan. Jos ollaan isossa kaveriporukassa, niin kaikkia pitää kohdella tasapuolisesti. Lapsesi on tärkeää muistaa, että muilla lapsillakin on tunteet.  Älä kiellä menemästä ulos kavereiden kanssa. Jos istuu vain kotona, ei saa kavereita. Pitää opettaa lasta olemaan kiltti, koska jos menet yökylään, etkä kiitä aamiaisesta, voi tulla paha mieli tai jos röyhtäilee ruokapöydässä.   
Lapset tulevat toimeen muiden lasten kanssa hyvin, jos he ovat kilttejä ja ottavat leikkiin mukaan vaikka olisi poika ja ei suutu pienistä asioista. Eikä ole pitkävihainen. Eikä puhu muista pahaa muille tai kerro salaisuuksia muille, vaikka olisi riita, eikä syytä toista ilman syytä. 
Lapsi ei saa huutaa, haukkua tai lyödä toista lasta. Lapsi ei saa puhua rumasti toiselle lapselle. Lasta ei saa repiä hiuksista tai vaatteista. Jos lapsi ei halua, että häneen kosketaan, niin sitten ei saa väkisin koskea. Ketään lasta ei saa uhata tai edes lähettää uhkausviestejä. 

Jos lapsi kuitenkin mokaa.. 
Annan ohjeen sinulle: neuvo lastasi käyttäytymään kunnioittavasti muita lapsia kohtaan, jo pienestä pitäen. Muista aina käyttää tiukkaa asennetta, kun puhuttelet lastasi, jos hän on tehnyt jotain epäkunnioittavaa. Jos lapsellesi tulee raivokohtaus niin kannattaa sanoa jotain positiivista tai jättää omaan rauhaansa omaan huoneeseensa. Muista myös, että jos kuulet kiusaamisesta. väkivallasta tai muusta huonosta käytöksestä. Pidä puhuttelu ja jos tarve vaatii, vaikka puhelinkielto. Muiden lasten kunnioitus on todella tärkeää. Opeta lapsesi hyväkäytöksiseksi ja itsenäiseksi henkilöksi, joka kunnioittaa aina muita. 

Ensin työ, sitten huvit ja kenen kanssa 
Hän ei saisi jättää kotitehtäviä tekemättä muiden takia esimerkiksi jos on kaverilla ja ei ehdi tekemään läksyjä. Koulussa pitäisi opiskella samalla lailla kuin yksin kotona rauhassa. Lapsi ei saa mennä paikkaan, joka on kielletty häneltä, vaikka kaveri houkuttelee häntä. 
Kun lapsesi on jollain kaverilla kylässä, hän tottelee siellä olevia sääntöjä. Lapsesi täytyy totella koulussa, jos opettaja sanoo jotain. 
En antaisi lapsen olla seitsemän jälkeen ulkona. Lapseni saisi pelata perjantaista sunnuntaihin saakka ja hän harrastaisi urheilulajeja. En pakottaisi lastani mihinkään. Tarkistaisin, että hänen kaverinsa eivät ole mitään energiajuoman juojia. 

Muista, että olet esimerkki lapsellesi 
Ensinnäkin et saa kiroilla tai sanoa jotain vähänkään pahaa. Sinun tulisi opettaa lapsille käytöstapoja, koska se voi auttaa heitä koulussa tai päiväkodissa. Älä anna heidän katsoa Youtube -videoita, jossa on pahoja sanoja ja muita. Älä anna lasten leikkiä tuntemattomien kanssa, jotka tekevät pahoja juttuja. 
Jos olisin isä ja minulla olisi lapsi, en koskaan huutaisi lapselleni. Olisin kiltti mutten sellainen, joka antaa tehdä mitä vain. Olisin tiukka, mutten liian tiukka. Isän tehtävänä on suojella omaa poikaansa tai tytärtänsä. Ei kannata olla liian ankara pojalleen. Kannattaa olla kannustava ja reilu. Omalle pojalle ei saa valehdella, jos hän kysyy tärkeästä asiasta. Älä kuormita poikaasi liian isoilla vaatimuksilla. Ole pojallesi kiva ja auta häntä tehtävissä. 
Lapsi oppii toimimaan muiden kanssa, kun vanhempi näyttää mallia. Esimerkiksi jos vanhemmat huutavat paljon niin lapsi pikkuhiljaa ottaa mallia ja alkaa huutamaan kavereilleen. Myös vanhempi on velvollinen ohjeistamaan lasta eikä antaa vain asian olla, toistamalla lapsi oppii tehneensä väärin. Lasta pitää tukea asioissa niin lapsi oppii tukemaan kavereitaan. 
Auttaisin lastani kaikessa, enkä haukkuisi häntä. En myöskään kiroilisi hänen edessään. Sanoisin myös, että hän ei kiroilisi.  

Vielä pikaohjeet kasvattajalle: 
  1. Kunnioita kaveria. 
  1. Kohtele muita sillä tavalla kuin haluat muiden kohtelevan sinua. 
  1. Älä huuda.  
  1. Älä valehtele. 
  1. Älä puhu pahaa kaverista.  
  1. Älä ota toisen omaa, pyydä lupa.  
  1. Sano kaverille, jos joku asia on mielestäsi huono tai mitä ei saa tehdä. 
  1. Älä aloita riitaa kaverin kanssa.  
  1. Pyydä anteeksi, jos pahoitat toisen mielen tai satutat toista. 
  1. Ymmärrä kaveria, kun hänellä on huono päivä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä terveisiä kirjoituksista. Kaikkiin pyritään vastaamaan, mutta vain asialliset julkaistaan.